EntertainmentFEATUREDGeneralStiriTechnology

Marte va fi deosebit de strălucitor pe cer în această seară

  • Marte va fi la aproximativ 34 de milioane de mile depărtare de Pământ și vizibilă în această seară
  • Va crește pe cer la aproximativ 19:00 și va avea vizibilitate maximă chiar după miezul nopții
  • Este mai aproape decât de obicei de Pământ datorită celor două planete diferite orbite
  • Va apărea ușor de culoare roșiatică și poate fi văzut în dreapta Lunii

Marte va fi mai aproape de Pământ în această seară decât în orice moment din ultimii 17 ani în această seară și va fi al doilea cel mai strălucitor obiect din cerul de noapte după Lună, spun astronomii.
Planeta Roșie se află în punctul său de opoziție, Pământul trecând direct între ea și Soare și va apărea „efectiv ca un Marte plin”, potrivit NASA.
Acesta va fi vizibil cu ochiul liber și va apărea ușor roșiatic, iar privirea printr-un telescop ar trebui să vă permită să observați caracteristicile suprafeței și calotele polare.
Planeta se va ridica deasupra orizontului la aproximativ 19:00 BST, dar va fi vizualizată cel mai bine după miezul nopții – ideal într-o zonă cu cer senin și poluare luminoasă minimă.
Pentru a vedea Marte pe cerul nopții, ar trebui să priviți în dreapta Lunii și spre constelația Pești – va fi al doilea cel mai strălucitor obiect după Lună.
„Pur și simplu ieșiți afară și căutați în sus și, în funcție de condițiile locale de vreme și de condițiile de iluminare, ar trebui să puteți vedea Marte”, a scris NASA.


Marte atinge punctul său cel mai apropiat de Pământ la fiecare doi ani, dar nu orice apropiere este egală, distanțele variind cu milioane de mile chiar și în cele mai apropiate puncte.
Cele două planete nu se află pe o orbită exact circulară – deci la fiecare 15 sau 17 ani decalajul se apropie puțin – anul acesta Marte va veni la 38,6 milioane de mile de Pământ.
Aceasta este cea mai apropiată abordare din 2003, când Marte se afla la 34 de milioane de mile distanță – cea mai apropiată din 60.000 de ani. Nu va mai fi atât de aproape până în 2287.
Data viitoare când Marte și Pământul vor fi la fel de aproape pe cât este anul acesta va fi în 2035 – în jurul valorii de timp NASA speră să trimită astronauți pe Planeta Roșie.
„Dacă Pământul și Marte ar avea orbite perfect circulare, distanța lor minimă ar fi întotdeauna aceeași. Cu toate acestea, au căi eliptice (în formă de ou)“, a spus NASA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *