FEATUREDGadgetsGeneralStiriTechnology

Roadster-ul Tesla al SpaceX s-a apropiat pentru prima dată de Marte

Roadster-ul Tesla, al CEO-ului SpaceX, Elon Musk, a făcut miercuri prima sa apropiere de Marte.
Roadsterul, „condus” de un manechin supranumit „Starman” purtând un costum spațial, făcea parte dintr-o sarcină utilă falsă atașată etapei a doua a unui SpaceX Falcon Heavy Rocket lansat în 2018.
SpaceX a scris ieri că vehiculul a făcut prima abordare strânsă cu Marte, aflându-se la mai puțin de 5 milioane de mile de planetă.
„Este o distanță lungă”, a declarat pentru CNN Jonathan Dowell, astronom la Centrul de Astrofizică Harvard-Smithsonian. „Marte ar apărea cu aproximativ 1/10 din diametrul Lunii, atât de mic, dar nu un punct.”
Dowell a urmărit racheta folosind sistemul NASA Propulsion Laboratory Horizons, care are o traiectorie exactă calculată de la orbita inițială a Falcon 9 când a părăsit Pământul. El spune că se află pe orbita eliptică în jurul Soarelui.
Vehiculul a realizat aproximativ 1.7507 orbite în jurul Soarelui, potrivit site-ului whereisroadster.com, care urmărește locația vehiculului.
Vehiculul se află la peste 37 de milioane de mile de Pământ și a parcurs aproape 1,3 miliarde de mile de la lansarea în urmă cu aproape 2 ani și 8 luni, spune whereisroadster.com.
Cu toate acestea, va trece ceva timp până când se va apropia din nou de Pământ.
„Va trece la aproximativ 5 milioane de km de Pământ în anul 2047”, a spus Dowel. „Nu este suficient de aproape pentru a-l vedea ca un obiect rezolvat.”
Starman ar putea într-o bună zi să aterizeze pe Pământ. Pe baza calculelor făcute într-o lucrare de Hanno Rein de la Universitatea din Toronto din Canada, roadsterul are șanse de 6% să se prăbușească pe Pământ în următorul milion de ani și 2,5% șanse de a se prăbuși pe Venus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *