LatestSanatateStiri

Omul care a suferit leziuni oculare cauzate de eclipsa solară are acest avertisment

Un bărbat din Portland care a suferit leziuni permanente ale ochilor datorită privirii soarelui în timpul unei eclipse de soare în 1963, îi avertizează acum pe alții să nu facă aceeași greșeală atunci când văd eclipsa totală de soare de luni.
Louis Tomososki, care acum are 70 de ani, a declarat că avea 16 ani când a urmărit o eclipsă parțială de soare fără niciun fel de protecție a ochilor din terenul său de baseball din liceul din Portland, Oregon, potrivit afiliatului Fox KPTV. El a închis ochiul stâng și l-a privit cu ochiul drept timp de aproximativ 20 de secunde.
“Atât a fost nevoie”, a declarat Tomososki pentru KPTV. Acum are un mic punct orb în centrul ochiului drept, care nu a devenit mai bun sau mai rău din 1963. Tomososki a spus că își face griji că alții ar putea avea consecințe similare dacă nu iau măsuri de precauție în timpul eclipsei solare de luni, 21 august, care va fi vizibilă în Statele Unite.
„Milioane de oameni vor fi atenți la asta … Câți dintre ei vor spune: „ Ceva s-a întâmplat cu ochii mei? ”, A declarat Tomososki pentru emisiunea Today a NBC.
Starea lui Tomososki este cunoscută sub numele de retinopatie solară sau deteriorarea retinei ochiului care se întâmplă din privirea directă la soare. Această deteriorare apare deoarece obiectivul ochiului tău concentrează razele soarelui pe un singur punct din partea din spate a ochiului.
„Dacă luați un obiectiv care are atâta putere și îl îndreptați direct spre soare, energia devine foarte mare” și este suficientă pentru a arde literalmente găuri în retină sau celulele sensibile la lumină din partea din spate a ochiului, Doctorul Russell Van Gelder, purtător de cuvânt clinic al Academiei Americane de Oftalmologie (AAO) și director al Universității din Washington Medicine Eye Institute din Seattle, a declarat pentru Live Science în iulie.
Deteriorarea apare în fovea, o pată din retină care este responsabilă pentru o viziune centrală ascuțită. Ca urmare, pacienții cu retinopatie solară pot avea vedere neclară sau un punct orb central în ochi, conform AAO.
Persoanele cu retinopatie solară prezintă un model foarte caracteristic de afectare a ochilor în timpul unui examen. “Se pare că cineva a luat un pumn și a perforat celulele fotoreceptive din retină”, ​​a spus Van Gelder.
Într-adevăr, Tomososki a spus că medicii săi pot spune adesea că s-a uitat odată direct la soare.
„De fiecare dată când mergem la un medic de ochi acum pentru un examen, aceștia îți dilată ochii și se uită acolo, primul lucru pe care îl spun este că te-ai uitat la o eclipsă de soare cândva în viața ta”, a spus el.
Dacă intenționați să vă uitați la eclipsa de soare luni, trebuie să folosiți „ochelari eclipsa” speciali sau vizualizatori solari de mână care conțin filtre solare, astfel încât să nu vă deteriorați ochii, potrivit Societății Astronomice Americane.
ATENTIE: Privirea directă la soare, chiar și atunci când este parțial acoperită de lună, poate provoca leziuni oculare grave sau orbire. NU priviți NICIODATĂ o eclipsă parțială de soare fără o protecție adecvată a ochilor. Site-ul nostru sora Space.com are un ghid complet pentru cum să vizualizați o eclipsă în siguranță.

Următoarea eclipsă totală de soare va avea loc pe 12 august 2026 și va fi vizibilă din America de Nord și Europa. Eclipsa totală va trece peste Arctica, Groenlanda, Islanda, Oceanul Atlantic și nordul Spaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *