LatestSanatateStiri

COVID-19 in Neanderthal

De la apariția sa la sfârșitul anului 2019, noul virus, SARS-CoV-2, a avut o serie de efecte asupra celor pe care îi infectează. Unele persoane se îmbolnăvesc grav de COVID-19, boala cauzată de virus și necesită spitalizare, în timp ce altele au simptome ușoare sau sunt chiar asimptomatice.

Există mai mulți factori care influențează susceptibilitatea unei persoane de a avea o reacție severă, cum ar fi vârsta și existența altor afecțiuni medicale. Dar și genetica cuiva joacă un rol și, în ultimele luni, cercetările efectuate de COVID-19 Host Genetics Initiative au arătat că variantele genetice dintr-o regiune pe cromozomul 3 impun un risc mai mare ca purtătorii lor să dezvolte o formă severă a boală.

Acum, un nou studiu, publicat în Nature, a dezvăluit că această regiune genetică este aproape identică cu cea a unui neanderthal în vârstă de 50.000 de ani din sudul Europei. O analiză suplimentară a arătat că, prin încrucișare, variantele au ajuns la strămoșii oamenilor moderni acum aproximativ 60.000 de ani.

Este izbitor faptul că moștenirea genetică a neanderthalienilor are consecințe atât de tragice în timpul pandemiei actuale”, a spus profesorul Svante Pääbo, care conduce Unitatea de Genomică Evolutivă Umană la Institutul de Științe și Tehnologie din Okinawa, Universitatea Absolventă (OIST).

COVID-19 sever este scris în genele noastre?

Cromozomii sunt structuri minuscule care se găsesc în nucleul celulelor și care transportă materialul genetic al unui organism. Ei vin în perechi cu câte un cromozom în fiecare pereche moștenită de la fiecare părinte. Oamenii au 23 din aceste perechi. Astfel, 46 de cromozomi poartă întreg ADN-ul nostru – milioane și milioane de perechi de baze. Și, deși marea majoritate sunt aceleași între oameni, mutațiile apar și variațiile persistă, la nivel de ADN.

Cercetarea inițiativei de genetică gazdă COVID-19 a vizat peste 3.000 de persoane, inclusiv persoanele care au fost spitalizate cu COVID-19 severă, precum și persoanele care au fost infectate de virus, dar care nu au fost spitalizate. Acesta a identificat o regiune de pe cromozomul 3 care influențează dacă o persoană infectată cu virusul se va îmbolnăvi grav și trebuie internată.

Regiunea genetică identificată este foarte lungă, acoperind 49,4 mii de perechi de baze, iar variantele care impun un risc mai mare la COVID-19 sever sunt puternic legate – dacă o persoană are una dintre variante, atunci este foarte probabil să aibă toate cele treisprezece dintre ei. Variante ca acestea s-au descoperit anterior că provin din neanderthalieni sau denisoveni, așa că profesorul Pääbo, în colaborare cu profesorul Hugo Zeberg, primul autor al lucrării și cercetător la Institutul Max Planck pentru antropologie evolutivă și Institutul Karolinska, a decis să investigheze dacă acest lucru a fost cazul.

Ei au descoperit că un neanderthal din sudul Europei avea o regiune genetică aproape identică, în timp ce doi neandertali din sudul Siberiei și un denisovan nu.

Apoi, s-au întrebat dacă variantele au venit de la neandertalieni sau au fost moștenite atât de neandertalieni, cât și de oamenii din zilele noastre, printr-un strămoș comun.

Dacă variantele ar fi provenit din încrucișarea dintre cele două grupuri de oameni, atunci acest lucru s-ar fi produs chiar acum 50.000 de ani în urmă. În timp ce, dacă variantele ar fi provenit de la ultimul strămoș comun, ar fi existat la oamenii moderni timp de aproximativ 550.000 de ani. Dar mutații genetice aleatorii și recombinarea între cromozomi ar fi apărut și în acest timp și pentru că variantele dintre Neanderthal din sudul Europei și oamenii din zilele noastre sunt atât de asemănătoare pe o întindere atât de lungă de ADN, cercetătorii au arătat că este mult mai probabil ca acestea să provină din încrucișări.

Profesorul Pääbo și profesorul Zeberg au ajuns la concluzia că neanderthalienii care au legătură cu cea din sudul Europei au contribuit cu această regiune ADN la oamenii din zilele noastre în urmă cu aproximativ 60.000 de ani, când cele două grupuri s-au întâlnit.

Variantele de Neanderthal reprezintă un risc de până la trei ori

Profesorul Zeberg a explicat că cei care poartă aceste variante de Neanderthal au riscul de până la trei ori mai mare de a necesita ventilație mecanică.

“Evident, factori precum vârsta și alte boli pe care le-ați putea afecta afectează, de asemenea, cât de grav sunteți afectat de virus. Dar, printre factorii genetici, acesta este cel mai puternic.”

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că există diferențe majore în ceea ce privește cât de comune sunt aceste variante în diferite părți ale lumii. În Asia de Sud, aproximativ 50% din populație le poartă. Cu toate acestea, în Asia de Est sunt aproape absenți.

Nu se știe încă de ce regiunea genică Neanderthal este asociată cu un risc crescut de îmbolnăvire gravă. „Este un lucru pe care noi și alții îl cercetăm acum cât mai repede posibil”, a spus profesorul Pääbo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *